Google

Archief voor november 2010

Welke accu heb ik nodig voor een 12 of 24 naar 220 volt omvormer?

De kwaliteit en grootte (inhoud) van de accu bepaalt hoeveel plezier u beleeft aan een omvormer. Een goede omvormer wordt een onhandelbaar beestje in combinatie met een oude, slecht onderhouden accu!

Accu inhoud

De capaciteit van een accu wordt aangegeven in ampère-uren, engels: ampere hours, afgekort Ah. Er zijn (lood-)accu’s van 6Ah maar ook van honderden Ah. Ah geeft aan hoeveel stroom een accu gedurende een uur lang kan leveren. Een 6Ah accu kan dus een uur lang 6 ampère leveren, een 400Ah accu kan 400 ampère achtereen leveren. Maar, de 400Ah accu kan ook gedurende 10 uur 40 ampère leveren, of 20 ampère gedurende 20 uur. Immers, de stroom maal de tijdsduur vormt weer de Ah waarde. Dit zijn overigens theoretische

Lees verder »

, , , ,

Nog geen reacties

Hoe en waar plaats ik een 12 naar 230 volt omvormer?

Allereerst realiseer ik mij bij het typen van de titel van dit artikel, dat ik 220 volt en 230 volt door elkaar gebruik. Al jaren levert ons elektriciteitsnet 230 volt, maar 220 volt zit nog zo ingesleten in mijn hoofd dat ik daar vaak over spreek. Het scheelt ook niet zo enorm veel.

Afijn, stel we hebben een omvormer gekocht, waar plaatsen we hem dan? Dichtbij de eindapparatuur (verbruikers) of de accu? Liefst zo dicht mogelijk bij de accu en wel om het volgende. In een eerder artikel (hier) zagen we dat de stroom in de kabel tussen omvormer en een 12 volt accu 20 keer zo hoog is als de stroom aan 220 volt zijde. We krijgen aan de accuzijde dus veel sneller te maken met de invloed van bekabeling (weerstand, capaciteit, inductie). Dit is de reden dat accukabels altijd zo kort en dik zijn. Verlengen van accukabels gaat met beleid, hier schrijf ik nog een artikel over.

Dus, plaats de omvormer aan accuzijde. het liefst met de bij de omvormer (hopelijk) bijgeleverde kabels. En leg een verlengsnoer met stopcontacten aan naar de verbruikers. Een meter of tien qua standaard 220 volt bekabeling moet geen probleem zijn.

Vervolgens, de plaats waar de omvormer terecht moet komen. Het is een elektronisch apparaat en dus moeten we een plek uitzoeken die het beste voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Waterdicht (belangrijk in boten, maar ook sommige campers kennen vochtige plekken)
    Lees verder »

, , , , ,

Nog geen reacties

Gemodificeerde of zuivere sinus omvormer, wat hebben we nodig?

Zoals we zagen in ons eerdere artikel (hier) is dat de kwaliteit van de 230 volt spanning per type omvormer kan verschillen. We onderscheiden 2 soorten omvormers: gemodificeerde sinus omvormers en zuivere sinus omvormers. De laatste zijn de beste en tevens de duurste. Ik houd voor omvormers tot 1500 watt altijd een prijsverschil van een factor 3 aan: zo kost een 1500 watt gemodificeerde sinus omvormer ongeveer 160 euro, en een zuivere sinus omvormer van 1500 watt minimaal 500 euro.

Maar wanneer heb je nu welke omvormer nodig? Er van uitgaande dat u het benodigde vermogen heeft berekend moet u kijken naar het soort apparaat. Ik werk meestal met onderstaand lijstje voor de meest voorkomende apparatuur. Een uitgebreid overzicht staat bijvoorbeeld op deze 12 en 24 naar 220 volt omvormer keuzehulp.

Werkt met 12 of 24 naar 220 volt gemodificeerde sinus omvormer

Auto polijstmachine
Boorhamer Lees verder »

, , , , , , ,

Nog geen reacties

Welk vermogen heeft mijn 12/24 naar 220 volt omvormer nodig?

Omvormers zijn er te koop van 100 tot wel 6000 watt. Maar wat heeft u nu nodig? Dat hangt geheel af van het maximale vermogen dat u de omvormer wilt laten leveren. En dat hangt weer af van de apparatuur (de verbruikers zogezegd)  die u aansluit.

1 apparaat aansluiten

Vaak staat het vermogen wel ergens op het apparaat zelf, op een zogenaamd typeplaatje. In het beste geval staat er iets van Maximum power consumption: 800 Watts. In het slechtste geval staat er niks op het apparaat of in de handleiding. In zo’n geval is het handig om een vermogensmeter te gebruiken. Deze schaf je aan voor 2 tientjes en zet je even tussen het apparaat en het elektriciteitsnet in en leest het opgenomen vermogen af.

Soms staat er wel meer info op het apparaat maar dan in termen van volts en ampères. Daar hebben we ook wat aan mits er zorgvuldig wordt gekeken. Vermogen is namelijk stroom maal spanning. Eigenlijk ligt het iets ingewikkelder, want bij wisselspanningen heb je nog effecten als naijlende stroom, blindvermogen et cetera. Maar de materie is al moeilijk genoeg en dit laten we maar buiten beschouwing.

Voorbeeld, een waterkoker. Op het typeplaatje: input: 200-240 volts, 8 amps. De waterkoker vraagt om 8 maal 230 volt is ingeveer 1900 watt.Schrik niet, voor zo een waterkoker heb je dus minimaal een omvormer van 2000 watt nodig. In dat geval raad ik aan om een campingkoker te kopen die 800 watt vraagt. Het opwarmen duurt wat langer maar dit is veel goedkoper, want de benodigde omvormer is maar 1000 watt.

Typeplaatje 2200 Watt

Typeplaatje - voorbeeld

Lees verder »

, , , ,

Nog geen reacties

De kwaliteit van omvormer wisselspanning

Een omvormer maakt van een lage gelijkspanning een hoge wisselspanning. De verhouding is ongeveer 1 op 20 (12 volt naar 230 volt). Maar het ligt nog iets ingewikkelder. Om dit uit te leggen gaan we eerst eens kijken naar hoe zo’n wisselspanning eruit ziet.

Wisselspanning en relatie tot gelijkspanning en effectieve waarde

Omvormer input (gelijkspanning) versus output (wisselspanning)

Zo’n slingerend patroon noemen we een zogenaamde sinus. Misschien herkent u het nog van wiskunde. Daar had je ook de cosinus, tangens. Affijn ik stop maar want ik ken de herinneringen die u heeft aan school niet.

Een aantal zaken vallen op:
Lees verder »

, , , , ,

Nog geen reacties

Omvormers introductie

[quote] Dit blog behandelt voornamelijk omvormers die een accuspanning (12 of 24 volt) omzetten naar een 230 volt wisselspanning, welke meteen wordt aangeboden aan eindapparatuur. Voor de kenners: we gaan het hebben over zogenaamde Island Mode installaties, waarbij de in een accu opgeslagen energie wordt omgezet naar wisselspanning.

Island mode omvormer configuratie met gemodificeerde of zuivere sinus omvormer

Island mode omvormer configuratie met gemodificeerde of zuivere sinus omvormer

Mooi plaatje:

(De accu in dit plaatje wordt overdag bijgeladen door zonnepanelen. Merk op dat er geen koppeling is met het electriciteitsnet. Vandaar de naam Island Mode)

Wat doet een omvormer nu? Welnu, de ideale omvormer sluit je aan op een accu (12 volt of 24 volt, de laatste kom je vooral tegen op vrachtauto’s en grotere schepen) en via een electronische schakeling wordt deze gelijkspanning veranderd in een 230 volt wisselspanning, gelijk of beter dan de spanning uit het stopcontact van uw energieleverancier. Omvormers werken globaal als volgt:

Lees verder »

, , , ,

Nog geen reacties