Allereerst realiseer ik mij bij het typen van de titel van dit artikel, dat ik 220 volt en 230 volt door elkaar gebruik. Al jaren levert ons elektriciteitsnet 230 volt, maar 220 volt zit nog zo ingesleten in mijn hoofd dat ik daar vaak over spreek. Het scheelt ook niet zo enorm veel.
Afijn, stel we hebben een omvormer gekocht, waar plaatsen we hem dan? Dichtbij de eindapparatuur (verbruikers) of de accu? Liefst zo dicht mogelijk bij de accu en wel om het volgende. In een eerder artikel (hier) zagen we dat de stroom in de kabel tussen omvormer en een 12 volt accu 20 keer zo hoog is als de stroom aan 220 volt zijde. We krijgen aan de accuzijde dus veel sneller te maken met de invloed van bekabeling (weerstand, capaciteit, inductie). Dit is de reden dat accukabels altijd zo kort en dik zijn. Verlengen van accukabels gaat met beleid, hier schrijf ik nog een artikel over.
Dus, plaats de omvormer aan accuzijde. het liefst met de bij de omvormer (hopelijk) bijgeleverde kabels. En leg een verlengsnoer met stopcontacten aan naar de verbruikers. Een meter of tien qua standaard 220 volt bekabeling moet geen probleem zijn.
Vervolgens, de plaats waar de omvormer terecht moet komen. Het is een elektronisch apparaat en dus moeten we een plek uitzoeken die het beste voldoet aan de volgende voorwaarden:
- Waterdicht (belangrijk in boten, maar ook sommige campers kennen vochtige plekken)
- Koel
- Niet luchtdicht, doorstroming mogelijk
De omvormer zal bij het omvormer een deel eigenverbruik omzetten in warmte. Bij lage vermogens dient de behuizing als afvoer voor warmte en deze moet kunnen worden afgegeven aan de buitenlucht. Bij hoge vermogens slaat vaak een ventilator aan. Maar deze werkt alleen als de warme aangezogen lucht van binnenin de omvormer kan doorstromen naar buiten. Als u een omvormer wilt inbouwen maak dan ventilatieopeningen in de ruimte er omheen. Over het algemeen zijn twee ventilatieopeningen, aan beide zijden van de omvormer, van +/- 60 cm² voldoende. Bij omvormers met een wat groter vermogen (vanaf 1500 Watt) maak dan de opening tenminste tweemaal zo groot, of nog groter bij hoge omgevingstemperaturen of langdurig functioneren onder vollast.
Voor open boten bestaan waterdichte kasten voor inbouw van apparatuur. Houd hierbij zo goed mogelijk rekening met bovenstaande eisen. Voor wat betreft oriëntatie van de omvormer, de meeste 12 naar 230 volt omvormers kunnen zowel liggend als verticaal worden gemonteerd. Op zijn kop liever niet, mogelijk kletteren er opsteekprintjes uit de omvormer bij het nemen van een drempel, je weet maar nooit 😉