Google

Archief voor juli 2012

Bergruimte: 42 volt, kan dat worden omgevormd?

Flat: iedereen zijn eigen 'box'

De volgende vraag krijg ik zo vaak dat ik besloten heb er een artikel aan te wijden:

“Ik woon in een flat/appartement. In de opbergruimte ( ‘box’) is een gekke spanning aanwezig.  Daar wil ik een (vul maar in, bijvoorbeeld acculader voor scootmobiel of vrieskist) op aansluiten. Hoe doe ik dat? Kan dat met een omvormer?”

Allereerst, die gekke (wissel)spanning zit daar niet voor niets. In uw appartement zelf heeft u een eigen stroommeter. Maar in de bergruimte is die er niet. En dus kunnen de stroomkosten daar niet worden verdeeld. Om het moeilijk te maken iets anders dan lampen aan te sluiten, kiest men dan voor een ‘gekke spanning, meestal 42 volt AC (wisselstroom). Dit wordt gerealiseerd door een 230 naar 42 volt transformator op het centrale aansluitpunt bij de boxen.

Nu zou je zeggen: maar van 42 volt wisselspanning maak ik zo weer 230 volt met een ‘omgekeerde’ transformator/omvormer. Dat zou kunnen. Maar heel vaak is de totale stroom in de bergruimte zeer beperkt en gedimensioneerd op gloeilampen van tientallen watts. De boel is misschien zelfs afgezekerd op deze stroom. Het is dus meestal niet mogelijk hier zwaardere apparatuur aan te sluiten. Doe dit dus niet zomaar.

Wilt u toch 230 volt? Neem een forse accu met een 12 naar 230 volt omvormer en een acculader. De accu laadt u regelmatig op in uw appartement. Wel een steekkarretje aanschaffen…

Ga anders eens in gesprek met de Vereniging van Eigenaren, Woningbouwvereniging en kijk of er extra stroomgroepen mogelijk zijn.

 

 

Nog geen reacties