Google

Video: hoe sluit je een zonnepaneel op een accu aan en wat betekenen de aanwijzingen achterop uw zonnepaneel?


We hebben onder gebruikersnaam Mobilenergy (eindelijk) op YouTube weer een nieuwe video geplaatst. Het zat al een tijdje in de pijplijn maar tijd vliegt…

In de video laat ik zien hoe je op eenvoudige wijze een (12 volt) zonnepaneel aansluit op een accu. Een 12 volt zonnepaneel levert niet teveel spanning voor een 12 volt systeem en is een ideale match. De grote 250 of zelfs 300 watt panelen die op huizen e.d. worden geplaatst leveren meestal rond 40 volt en dat is teveel voor een 12 volt accu. Het kan wel, maar gaat in combinatie met de meeste laadregelaars vaak gepaard met de nodige energieverliezen. En daarvoor had u natuurlijk niet zo’n groot paneel aangeschaft.

Als u zo een groot paneel van een paar honderd watt wilt aansluiten op een accusysteem dan raad ik aan om een 24 volt systeem te maken. De paneelspanning en accuspanning liggen dan veel dichter bij elkaar (accu wordt geladen tot ca. 29 volt). Een 24 volt systeem maak je door 2 stuks 12 volt accu in serie te plaatsen (‘kop aan kont’, dus plus van de ene aan de min van de andere, overblijvende + en – vormen de polen van uw 24 volt accubank).

Voor een autonoom zonnesysteem, dat zelfstandig een accu bijlaadt, heeft u minimaal de volgende onderdelen nodig. U kunt op de items klikken en dan wordt u doorgestuurd naar het betreffende artikel op onze webshop:

  • 12 volt accu. De grootte van de accu (of specifieker de energie-capaciteit uitgedrukt in Ah/Ampere-uren) is enigszins gerelateerd aan het paneelvermogen. Richtlijn is 100Ah per 100 Wp (watt-piek) paneelvermogen maar soms is meer paneelvermogen nodig afhankelijk van de toepassing/verbruik)
  • 12 volt zonnepaneel U kunt beginnen met 1 paneel van bijvoorbeeld 100 watt. Later kan de installatie worden uitgebreid met een extra paneel door de panelen parallel te plaatsen (plussen aan elkaar en minnen aan elkaar, hiervoor bestaan speciale connectoren). Het is daarom handig om uw laadregelaar niet te krap te kiezen anders kan deze de hogere stroom niet verwerken.
  • laadregelaar. De laadregelaar controleert de energie-overdracht naar de accu en heeft daarbij een aantal beschermingsfuncties. De capaciteit van een laadregelaar wordt uitgedrukt in amperes. Een 10 ampere laadregelaar kan in een 12 volt systeem een zonnepaneel van ongeveer maximaal 140 watt aan (14 volt laadspanning maal 10 ampere)
  • ‘Solar’ kabels en waterdichte MC4 stekkers voorverbinding van de panelen, laadregelaar en de accu met elkaar.

Een solar installatie kan worden opgetuigd met accumonitoren/bewakers, 12 naar 230 volt omvormers en dergelijke. Een zonne-installatie kan ook samenwerken met andere acculaad-systemen. Zo kunt u als uw auto of boot rijdt/vaart de accu en startaccu laden via de motor en bij stilstand geruisloos laden via het zonnepaneel. Wat wil een mens nog meer?

, , ,