Archief voor oktober 2011
Omvormers – Geschiedenis anekdote
Geplaatst door Sander Demarteau in Omvormers op oktober 20, 2011
Ik moest weer denken aan een gesprek dat ik afgelopen zomer had met de distributeur van Samlex. We vinden het nu heel gewoon dat we zo’n beetje alle 220 volt op een 12 naar 220 volt omvormer kunnen aansluiten. Maar in de jaren ’80 vertelde hij, had de oprichter van Samlex in China maar één hoofdtoepassing in gedachten. De chinezen die op het platteland woonden hadden vaak geen elektrische verlichting. En daar wilde hij een oplossing voor maken: een accu die via een omvormer een peertje kon laten branden op 220 volt.
De mannen kwamen begin jaren ’80 met elkaar in contact en de verkoop in Europa werd gestart. Vervolgens kwamen bijna alle omvormers weer defect retour. De fabrikant had nooit vermoed dat er heel andere apparatuur op werd gesloten met voor de omvormer heel nare eigenschappen (bv. inductieve belasting, met veel energieterugslag naar de omvormer).
Vervelend natuurlijk, maar 30 jaar later is de droom verwezenlijkt: je kunt tegenwoordig echt vrijwel alles op een goede omvormer laten werken.
Op Wikipedia vinden we nog meer aardige informatie: de eerste omvormers op basis van transistoren in de jaren 70 konden niet meer spanning leveren dan 150 volt. Voor hogere spanningen werden electronenbuizen ingezet.
Andere manieren waren electromechanische trilrelais waarmee de spanning werd opgewekt door deze inductie in een transformatiespoel op te laten wekken. Ook waren er omvormers op basis van Een electromotor en een dynamo die op dezelfde as werden gekoppeld (roterende omvormers). Meer lezen op Wikipedia over omvormers.
Omvormer trekt accu leeg?
Geplaatst door Sander Demarteau in Accu, Omvormers op oktober 17, 2011
Als u een omvormer op een accu aansluit en aanzet, zal de accu altijd extra energie verliezen. Dit geldt ook als u geen 220 volt apparatuur op de omvormer hebt aangesloten. De hoeveelheid energieverlies wordt bepaald door de capaciteit en de kwaliteit van de omvormer: hoe groter de omvormer des te meer electronica er nodig is die een kleine verliesstroom trekt. Gelukkig worden omvormers steeds beter ontworpen en komen er steeds efficiëntere componenten. Maar treft u een slecht ontworpen omvormer met slechte componenten, dan kan het verlies aardig oplopen en is uw accu sneller dan voorzien leeg.
Voorbeeld van een zware omvormer met een relatief laag verlies is de Samlex 2000 watt zuivere sinus omvormer. Deze omvormer heeft een standby stroom van 1,6 ampère. Dit is 1,6 maal 12 = 19,2 watt. Als u deze omvormer niet uitschakelt dan is de verliesstroom na een dag 24*1,6 = 38 ampère-uur. Dit moet dus niet te lang duren, een 200Ah accu is zo na 6 dagen leeg. En dan hebben we hier nog te maken met een goed ontworpen omvormer…
Hoe zorgt u er nu voor dat uw accu zo min mogelijk wordt ontladen door uw omvormer? Zet de omvormer uit als u hem niet nodig heeft. Dit kan op een aantal manieren. In volgorde van best naar slechtst:
- Neem een massaschakelaar op in uw accukabel tussen accu en omvormer. Deze blokkeert alle stroom. De accu heeft alleen nog te maken met zelfontlading.
- Gebruik de aan/uit schakelaar op de omvormer zelf
- Sommige omvormers kunnen worden uitgerust met een afstandsbediening. Dit is de minst afdoende methode. De omvormer gebruikt namelijk energie in deze waakstand. Weliswaar minder dan de standby stroom, maar toch…