Google

Archief voor februari 2011

Wat moet je met een ‘omvormer met USB’?

USB is een aansluiting afkomstig uit de computerindustrie. USB staat voor ‘universal serial bus’. Voor de komst van USB was het veel lastiger om apparatuur aan te sluiten op een computer: het betekende vaak dikke kabels, afwijkende connectoren en eindeloos gepiel met interrupts, adressering en drivers. Ik kan mij voorstellen dat de jongere generatie niet weet waar ik het over heb maar kom, laat ik de volgende plaatjes eens tonen van de verschillende aansluitingen in het pre-USB tijdperk:

Pre USB kabels

Pre-USB kabels, van links naar rechts: seriëel, parallel, SCSI

In de jaren 90 kwam USB dus uit. Het is niet alleen een ‘kabeltje’ maar eerder een concept waarbij gebruiksgemak voorop staat. Het was tevens ook de periode die begon met de (Microsoft?) term ‘plug and pl Lees verder »

, , ,

Nog geen reacties

Blokgolven uit omvormers: gestoord

Een zogenaamde zuivere sinus omvormer produceert een wisselspanning die ‘eruit ziet’ als een wiskundige sinusgolf. Nou ja, eruit ziet, pas als je gaat meten over het stopcontact uit de omvormer met een meetapparaat genaamd oscilloscoop dan zie je ongeveer dit:

Zuivere sinus omvormer golfvorm

(bron: Mobilenergy.nl)

Goedkopere omvormers hebben mooie namen zoals gemodificeerde sinus (Eng: modified sine wave). Het betreft een categorie  omvormers die een wisselspanning produceert die er anders uitziet dan een zuivere sinus.

Lees verder »

, , , , , ,

Nog geen reacties