Google

Het avontuur van het maken!


Vorig jaar kreeg ik Jan-Willem uit Rotterdam op bezoek. Een aardige en bevlogen kerel met een droom: een auto/aanhanger combinatie maken waarmee hij ‘off road’ avonturen kon gaan beleven. Hij wilde mijn advies op het gebied van mobiele elektra. Het moest een autonoom systeem worden dat via zonne-energie gevoed, hem in staat stelde om zonder netaansluiting toch stroom te hebben.

Ik ontving een prachtig verslag met foto’s. Het complete verslag leest u hier op onze Mobilenergy website.

Het gaat om deze kar:

In de bak aan de voorzijde van de kar is op slimme wijze het volgende ingebouwd. Rechtsvoor zien we de EPEver 2210AN solar laadregelaar (MPPT). Het 100 watt zonnepaneel is mobiel en wordt op de kampeerplaats op de zon gericht. Zo ontvang je immers de meeste energie. Zeker in bosrijke omgevingen is het altijd even zoeken naar de beste plek hiervoor.

Voorin de bak zien we een 100 Ah (ampere-uur)Traktion Power / Centurion accu. In overleg hebben we besloten om te kiezen voor een conventionele ‘natte’ variant. Vanwege het relatief bescheiden stroomverbruik is dit een prima keuze. Als je niet heel veel stroom afneemt en niet steeds de accu ver ontlaadt dan kan dit prima, en is geen duurdere AGM of gel-accu nodig.

Linksachter in de bak zien we de Samlex WSC1230 acculader. Hiermee kun je, als je 230 volt netspanning hebt, de accu snel volladen en onderhouden. Jan-Willem gaf aan tijdens zijn laatste reis deze acculader niet te hebben gebruikt.

Niet zichtbaar op deze foto’s, maar wel aanwezig: een BS100 laadstroomverdeler waarmee je tijdens het rijden zowel start- als huishoudaccu vollaadt. In combinatie met het zonnepaneel kun je het zo heel lang off road uithouden zo blijkt wel uit het verhaal van Jan-Willem.