Google

Terug van vakantie: houd uw accu actief!


Op dit moment neemt de herfst het snel over van de zomer. De meesten zullen inmiddels terug zijn van vakantie.

Voordat u uw camper of boot in de winterstalling zet, denk dan nog eens goed om uw accu(‘s). Leegstand is voor een loodaccu namelijk funest. En ook al gebruikt u hem niet, hij loopt toch altijd wat leeg door zogenaamde zelfontlading. U zult de eerste niet zijn die bij de start van een nieuw vakantieseizoen ook meteen nieuwe accu’s moet aanschaffen omdat deze ‘onder niveau’ zijn geraakt. Dit geldt voor zowel start- als huishoudaccu.  De aanschaf van nieuwe accu kan aardig in de papieren gaan lopen, los van de ergernis die dit met zich meebrengt.

Goed, wat nu te doen? Ik hanteer zelf het volgende lijstje met tips waarmee ik mijn accu’s laat overwinteren:

  • Koppel accu’s los van alle bekabeling en apparatuur
  • Smeer de accupolen in met zuurvrije vaseline
  • Controleer het vloeistofniveau van de accu en vul eventueel bij met ‘accuwater’
  • Koop een acculader met druppellaad-functie en sluit deze continu aan. De lader meet steeds of de accu wat ontlaadt en laadt deze dan weer bij. Hij is dus altijd vol
  • Heeft u geen 220 volt voor de acculader in de opslagplaats voorhanden, dan is het misschien mogelijk om een zonnepaneeltje aan te schaffen waarmee de accu kan worden bijgeladen. Anders de accu’s demonteren en mee naar huis nemen om daar te Op kamertemperatuur houden van de accu is ook bevorderlijk voor de levensduur.

Hopelijk heeft u hier wat aan. Ik wens u een prettige herfst!

, , ,