USB is een aansluiting afkomstig uit de computerindustrie. USB staat voor ‘universal serial bus’. Voor de komst van USB was het veel lastiger om apparatuur aan te sluiten op een computer: het betekende vaak dikke kabels, afwijkende connectoren en eindeloos gepiel met interrupts, adressering en drivers. Ik kan mij voorstellen dat de jongere generatie niet weet waar ik het over heb maar kom, laat ik de volgende plaatjes eens tonen van de verschillende aansluitingen in het pre-USB tijdperk:
In de jaren 90 kwam USB dus uit. Het is niet alleen een ‘kabeltje’ maar eerder een concept waarbij gebruiksgemak voorop staat. Het was tevens ook de periode die begon met de (Microsoft?) term ‘plug and play’. Aanvankelijk werkte dit niet zo goed en hadden we het soms over ‘plug and pray’.
We mogen inmiddels constateren dat USB een regelrechte hit is en een onmisbare manier is geworden om apparaten aan elkaar te verbinden, van muizen en harde schijven tot zelfs computerschermen (video over USB). We startten in de jaren 90 met USB versie 1.0, die werd opgevolgd door het momenteel meest populaire USB 2.0. Inmiddels is versie 3.0 geïntroduceerd.
Een USB kabel bestaat uit 4 geleiders/aansluitingen. 2 geleiders dienen om randapparaten te voeden met een gelijkspanning van 5 volt, de andere 2 worden gebruikt voor het datatransport van en naar het aangesloten apparaat. Apparaten die weinig stroom gebruiken kunne op deze wijze met alleen de USB connector worden aangesloten. Apparaten die meer vermogen vragen, zoals grote harde schijven, moeten vaak van extra stroom worden voorzien door middel van een netadapter omdat computers vaak maar 500 milli-ampère (mA), soms 1000 mA, kunnen leveren. Voor veel apparaten is dit overigens voldoende: iPod, iPhone, Nokia telefoons, ze kunnen alle prima worden geladen via USB zonder extra netadapter.
Goed, terug naar te titel van deze post. Wat moet je met een 12 of 24 naar 230 volt omvormer met een USB aansluiting? Allereerst, in zo’n geval wordt alleen het voedingskanaal voor USB gebruikt: de datageleiders hebben geen toepassing en zijn dus niet aangesloten. Wat voor gegevens zou een omvormer immers met een randapparaat willen en kunnen uitwisselen? Een omvormer met een USB aansluiting is dus alleen bedoeld om kleine apparaten mee op te laden en te gebruiken. Je hebt dus geen extra USB netadapter of laptop met USB aansluiting meer nodig voor het opladen. Let wel op de maximale stroom die een omvormer via USB kan leveren: deze is vaak begrensd tot 500 mA. Dit is zoals gezegd voldoende voor de meeste apparaten, maar bijvoorbeeld onvoldoende voor tablets zoals de Apple iPad: deze heeft 2000 mA (!!) nodig en kan niet via de USB-aansluiting op een omvormer worden aangesloten.