Google

Over Chinese omvormers en kwaliteit


“chinese troep moet ik niet, ik wil geen omvormer uit Taiwan”

Kijk eens rond in uw eigen huis, uw jaszak. En kijk eens heel goed op het land van herkomst van uw apparatuur. Nee, ik bedoel niet het Apple achtige ‘designed in California’. Nee, ik bedoel de ‘made in…’ aanduiding.

Designed by Apple in California

Het zou mij verwonderen als minder dan 9 van de 10 apparaten gefabriceerd zijn in Azië, Hongarije of een ander Oosteuropees land. Ja, ook uw Senseo, iPhone en strijkbout komen daar vandaan. Doen ze het goed? Meestal wel. Is dus Chinees fabrikaat slecht? Tja, eehhh… “maar een omvormer uit China moet ik toch niet”, hoor ik vaak. Bij navraag blijkt dat men zojuist een slechte ervaring heeft gehad met een electronisch apparaat dat men direct in China heeft aangeschaft. En daarom heerst opeens wantrouwen. Er zijn inmiddels een aantal websites waarbij je direct in Hong Kong kunt bestellen. Er zijn ook Nederlandse firma’s die op deze wijze direct spullen inkopen en doorsluizen. En daar word steeds meer gebruik van gemaakt.
Begrijp me goed, ik realiseer mij dat de wereld steeds kleiner word wat dit betreft maar realiseer u dat als u op deze manier apparatuur koopt en er gebeurt iet vervelends mee, u heel slecht in uw schoenen staat. Die buitenlandse leverancier is opeens niet bereikbaar of wijst iedere claim af. Als slachtoffer krijgt u dan een dubbel drama voor de kiezen.

Waarom lukt het bekende bedrijven wel om deugdelijke apparatuur in Azië te laten maken? Kwaliteitsbeheersing!!! Als je apparatuur laat maken 100% volgens jouw specificaties, dan is er niets aan de hand. Daarbij is primair uitgangspunt dat volledig wordt ontworpen en gefabriceerd volgens onze Europese of Nederlandse (veiligheids)eisen. Die zijn er niet voor niets.

Terug naar ons op dit blog favoriete onderwerp, omvormers. Een omvormer moet deugdelijk zijn ontworpen zodat de gebruiker zo min mogelijk kan komen bloot te staan aan levensgevaarlijke situaties. Want realiseer u altijd, omvormen van 12 volt gelijk- naar 230 volt wisselspanning betekent tevens dat van een onschuldige lage accu gelijkspanning een levensgevaarlijke hoge wisselspanning in een omvormer wordt gegenereerd.
Een dergelijke omvormer kan heel goed in China zijn gemaakt en dat is zelfs wenselijk omdat het product anders veel te duur wordt. Maar vraag bij aanschaf altijd naar certificaten die de omvormer toelaten op de Nederlandse markt. Let op het volgende:

  • CE markering
  • E-markering voor gebruik op voertuigen en boten
  • EMC certificering voor maximale storing(sgevoeligheid)

Niet aanwezig? Niet kopen!

Een aantal voorbeelden van problemen die ik heb opgedaan met ongecertificeerde omvormers:

  • Omvormer van 400 watt levert maximaal maar 200 watt
  • Uitgangsspanning niet 230 maar 180 watt
  • Onstabiele uitgangsspanning, die omlaag gaat bij grotere belasting. Waardoor te hoge stroom en vroegtijdig overlijden van de omvormer
  • Plus en min aansluiting op een paar millimeter van elkaar, grote kans op kortsluiting
  • Bodemplaat die los zit
  • Grote storing op audio en tv apparatuur
  • Veel te dunne accukabels met veel verliezen en doorsmeltgevaar

Geen kleinigheden, variëerend van hinderlijk tot ronduit gevaarlijk.

, , , , ,