Voor het kiezen van de juiste omvormer moet u een aantal dingen weten:
- Wat voor soort apparatuur wilt u aansluiten?
- Hoeveel vermogen heeft u nodig?
- Is uw accu / stroombron wel toereikend?
Ad 1. Veel apparatuur werkt op een eenvoudigere omvormer, en heeft geen ‘zuivere sinus’ omvormer nodig (die leveren wel de ‘ideale’ spanning). Er zijn echter een aantal uitzonderingen. Koelkasten met compressor bijvoorbeeld, of een Nespresso/Senseo machine. Of Dremel gereedschap met electronische toerenregeling. Op de site van Mobilenergy vindt u een uitvoerig overzicht. Daar is ook onze gezamenlijke webshop ondergebracht. Als u daar een omvormer koopt, dan heb ik nog een kortingscode voor u die 5% korting geeft op het aanschafbedrag. De code is geldig t/m 31 juli 2011. Werkt niet meer.
Klik hier voor de Omvormer Keuzehulp
hier vindt u de omvormer webshop
Ad 2. Bepaal van de apparatuur die u wilt aansluiten op de omvormer het vermogen. Vaak staat deze op de apparatuur zelf, op een zogenaamd typeplaatje. Soms moet u in de handleiding zijn of op de site van de fabrikant. In het ideale geval staat er iets van ‘1000 watt’. Maar er kan ook staan ‘230 volt, 2 A’. Dit wil zeggen dat de apparatuur 2 ampère gebruikt bij 230 volt wisselspanning. En omdat vermogen spanning maal stroom is, betekent dit dat het apparaat 2 maal 230 = 460 watt vermogen vraagt.
Nu specificeren fabrikanten vaak het gemiddelde vermogen. Sommige apparatuur vraagt op bepaalde momenten echter veel meer. Voorbeeld is een koelkast: bij aanslaan van de compressor vraagt deze tot wel 10 maal het opgegeven vermogen en heeft u dus een grotere omvormer nodig dan u aanvankelijk dacht.
Bepaal vervolgens welke apparatuur u tegelijkertijd op de omvormer wilt laten werken (dus ‘aan’ wilt hebben). Tel deze vermogens op. Houd het liefst een marge aan want liefst een omvormer niet continu ‘op de tenen’ laten lopen. Dus bijvoorbeeld 800 watt apparatuur: 1000 watt omvormer nodig.
Ad 3. Kan uw accu wel voldoende stroom leveren voor het vereiste vermogen? Vuistregel: vermogen gedeeld door 5 is de accu-inhoud in ampère-uren (Ah) die u nodig heeft. Dus 1000 watt vermogen: 200 Ah 12 volt accu (100 Ah accu als u 24 volt accu heeft). Heeft u zonnepanelen? Dan kunnen deze vaak de accu weer bijladen. Maar realiseert u zich wel dat een klein zonnepaneel een grote verbruiker vaak niet of nauwelijks kan compenseren. Als voorbeeld, stel we hebben een omvormer die gedurende een uur 1000 watt vermogen vraagt. En we hebben een 50 watt zonnepaneel. Hoe lang moet het paneel dan stroom leveren om de accu weer vol te krijgen? Antwoord: 1000/50 = 20 zonne-uren, in de praktijk een dag of 3!
Bijladen via dynamo kan natuurlijk ook, dit gaat vaak sneller. Onderschat het energievraagstuk echter niet, zeker niet bij vermogens vanaf 300 watt.