Google

Hoe lang doe ik op een accu?


Ik krijg nog dikwijls te horen, bij interesse van een klant in een 12/24 naar 230 volt omvormer:

“En hoe lang doe ik met een acculading?”

Emmer met kraan

Emmer+kraan: accu+omvormer

Dat hangt helemaal af van wat u op de omvormer aansluit en gebruikt!

Het is altijd een energie-opslag vraagstuk.
Zie de accu eens als een emmer water en de omvormer als een kraan. Is de kraan dicht dan blijft de emmer vol. Als de temperatuur oploopt verdampt er wat water. Maar de emmer blijft lange tijd vol.  Zetten we de kraan een beetje open dan druppelt er water en loopt de emmer langzaam leeg.
Zetten we de kraan helemaal open dan stroomt de emmer vliegensvlug leeg.

In beide gevallen heeft de hoeveelheid water de zelfde hoeveelheid arbeid verricht en dus de gelijke hoeveelheid energie afgegeven. In het eerste geval in langere tijd, in het laatste geval in veel kortere tijd.

Terug naar de accu en de omvormer. Een omvormer die groot genoeg is fungeert alleen als doorgeefluik voor energie. Voor het gemak laat ik het eigenverbruik en verlies van de omvormer even buiten beschouwing.

Wat is nu de energie-inhoud van een accu?
Deze wordt normaliter aangeduid in Ah, ofwel ampère-uren. Deze rekenen we eenvoudig om naar energie door deze met de nominale accuspanning te vermenigvuldigen. Een 12 volt 100 Ah accu heeft dus een inhoud van 1200 watt-uur. Hij kan dus theoretisch een uur lang 1200 watt (bij 100 ampère) leveren. Of gedurende 20 uur 60 watt. Dit is allemaal theorie want een accu mag je nooit helemaal ontladen. Een goede accu kun je wat meer ontladen, maar nooit tot 0%.

En, zoals bij het verdampen van het water, een accu heeft ook een zelfontlading die afhangt van diverse factoren. Een loodaccu die u niet gebruikt moet u dus ook altijd op peil houden met een goede (druppel-)lader!

Bij een accu gebeurt er overigens wel iets geks. De hoeveelheid energie die kan worden afgegeven als de omvormer maximaal vermogen trekt is kleiner dan bij de ‘druppel-stand’. Dit heet het Peukert effect, genoemd naar de ontdekker van dit fenomeen. De energie-inhoud neemt af als er een hogere stroom uit de accu wordt getrokken.

En wilt u toch een richtlijn om de juiste accu te kiezen: neem de gemiddelde stroom die u trekt en vermenigvuldig deze met 3 à 5 maal. Dus, 30 ampère gemiddeld (ofwel 30*12=360 watt): accu moet tenminste 180Ah zijn. Dat is een flinke jongen/meid van 60 kilogram. Blijkt u later te weinig energie inhoud in de accu te hebben, dan kan eventueel later een tweede gelijke exemplaar worden parallel geschakeld.

 

, , ,