Google

Nieuw: acculader met LCD display voor viertraps laadstatus


In het vorige artikel schreef ik over de nieuwe generatie WSC acculaders van Samlex. Compact, krachtig en geschikt voor vrijwel alle accutypen. Voorzien van meertraps laadtechniek, zie de details in het voorgaande artikel.

Wij hebben een primeur. Op de WSC acculaders kunnen namelijk LCD displays worden aangesloten. Dit gaat met een 10 meter lange kabel met 4 aders die je snel in de lader en het display klikt. Dat is alles. Het display heet RC601D en de specificaties bekijkt u op deze productpagina in onze webwinkel.

Het eerste scherm van het LCD display ziet er zo uit:

SC remote RC601D scherm 1

SC remote RC601D scherm 1

Aan de linkerzijde zie je de laadstatus. In dit geval is de acculader in druppellaad-stand (float). Er wordt 1,1 ampere laadstroom toegevoerd bij een veilige druppelspanning van 13,7 volt.

De inwendige temperatuur van de lader is 27 graden celsius. De omgevingstemperatuur wordt niet weergegeven want de optionele accu temperatuursensor is niet aangesloten. Deze sensor zorgt voor extra precieze laadeigenschappen.

Rechtsonder zien we een ventilator met daarachter 0%. Het ventilator toerental wordt geregeld afhankelijk van de inwendige lader temperatuur.

Onderaan het display zien we vier knoppen. Aan/uit schakeling van de lader, de Half power knop die de maximale stroom halveert, equalisatie voor onderhoud van de accu en tot slot next page. De laatste knop gaat naar het volgende van de in totaal 3 schermen.

Scherm 2 ziet er als volgt uit:

Samlex WSC remote RC601D scherm 2

Samlex WSC remote RC601D scherm 2

Op het tweede scherm zien we de instellingen voor de verschillende laadfasen. 14,4 volt is de maximale laadspanning die gebruikelijk is voor bijvoorbeeld natte accu’s (kan ook worden ingesteld op de WSC lader op 14 of 14,8 volt). De Uo time is de maximale tijdsduur waarin de lader in spanningslading blijft (instelbaar op 4/6/8 of oneindig).

Op scherm 3 tenslotte, zien we de verschillende tijdsduren van de relevante laadfasen.

Samlex WSC remote RC601D scherm 3

Samlex WSC remote RC601D scherm 3

Aansluiten en activeren van de RC601D gaat eigenlijk probleemloos. Zodra het display met bijgeleverde kabel op de acculader wordt aangesloten wordt deze direct actief. Herstart is in de meeste gevallen niet nodig.

, , ,