Google

Zonnepanelen: stroom backup bij uitval elektriciteit uit net?


Stel, u heeft ze inmiddels liggen: een stuk of 10/20 zonnepanelen op het dak. Omvormer eraan, en de door uzelf gegenereerde elektriciteit wordt direct bij u in huis afgeleverd. Dat voelt

zonnepanelen bij stroomuitval

Tsja... en dan?

goed, minder afhankelijk zijn van de energieleverancier.

Maar hoe zit dat eigenlijk bij stroomuitval bij uw energiebedrijf? Stel, Essent of Nuon liggen er een dag uit? Dan draait u toch lekker door?
Ik moet u nu teleurstellen: u heeft dan helemaal niets aan uw zonnepanelen. U zit gewoon zonder stroom, net zoals anderen in uw straat.

Hoe zit dat? De omvormer waarmee u uw zonne-energie levert aan het net, synchroniseert met het elektriciteitsnet. Dat wil zeggen dat de omvormer zich aanpast aan de spanningshoogte en -frequentie van het elektriciteitsnet. Deze synchronisatie gaat zo ver dat, bij uitval van de elektriciteit uit het net, de omvormer geen energie meer levert. Hier zit ook iets anders achter: stel dat er bij u in de straat gegraven moet worden door de netbeheerder. Dan zouden ze alsnog geƫlektrocuteerd kunnen worden door uw zonnepanelen.

Om het probleem op te lossen heb ik een paar mogelijkheden bedacht. Ten eerste, bij spanningsuitval koppelt u uw zonnepanelen los en zet ze op een accu met laadregelaar. Op de accu is een autonome 12 naar 230 volt omvormer aangesloten die wel kan werken zonder elektriciteitsnet. De accu is nodig om te dienen als energiebuffer (avond/geen zon).
Het ‘even’ loskoppelen van uw zonnepanelen en overzetten op een laadregelaar zal meestal niet zomaar gaan. Ten eerste is waarschijnlijk de uitgangsspanning van uw zonnepanelen tezamen veel groter dan de ingangsspanning van de laadregelaar. Ten tweede zult u ze waarschijnlijk niet zomaar even kunnen loskoppelen en overzetten, of dit kost erg veel tijd.

Een, realistischere, tweede mogelijkheid is het standby zetten van een accu. Deze accu houdt u voortdurend op peil met een accu(druppel)lader (230 volt ingang, 14,4 volt laadspanning). Aan de accu een 12 naar 230 volt omvormer die zelfstandig kan werken.

In beide gevallen zult u moeten kiezen welke apparatuur u wilt laten doorwerken. Ten eerste zal het vermogen uit uw accu/zonnepanelen niet altijd groot genoeg zijn, Ten tweede moet u letterlijk op de tweede omvormer een kabel haspel aansluiten waar u de apparatuur aansluiten die moet doorwerken.

U ziet, u bent met de conventionele middelen helaas nog steeds gebonden aan uw energieleverancier. Wilt u echt helemaal zelfstandig zijn, dan moet u uw zonne-installatie volledig (laten) ontwerpen met accupakket en een autonome omvormer. U gebruikt dan de energie van uw energieleverancier als backup, de omgekeerde wereld šŸ™‚

 

, , , , , ,