Google

Omvormer, inverter, voeding, of transformator


In het engels hebben ze een hele mooie naam voor een specifiek type omvormer: inverter. Zoals de naam zegt, keert hij ‘iets’ om. En wel de spanning: hij maakt van een lagere spanning een hogere. Nu zou je kunnen zeggen dat van een hoge spanning een lage maken ook inverteren is, maar dat gaat niet op voor omvormers. Althans, dat kom ik nooit tegen.

Een inverter maakt dus van een kleinere spanning een grotere. Meestal is dat van 12 volt gelijkspanning naar 230 volt wisselspanning.

Nu we het toch over naambetekenis hebben, het woord omvormer: hij maakt van de ene vorm een andere vorm. Een transformator maakt van een wisselspanning een andere (grotere of kleinere) wisselspanning. Hij maakt dus geen andere vorm en vormt niet om. Een inverter doet dat wel, deze maakt van een gelijkspanning een wisselspanning.

Een apparaat dat van bijvoorbeeld 230 volt wisselspanning een gelijkspanning (bv 12 volt) maakt noemen we meestal een voeding, en geen omvormer.

In het Nederlands wordt in de praktijk de naam omvormer gebruikt voor alles wat een spanning groter of kleiner maakt, al dan niet vergezeld gaande van een andere spanningsvorm. Verder wordt de naam omvormer ook gebruikt voor apparaten die bijvoorbeeld HDMI videosignalen omzetten naar USB of VGA. Of van digitale naar analoge audio.

Een omvormer is dus niet per se een inverter, maar kan ook een transformator of voeding zijn. Of een heel ander soort apparaat Snapt u het nog 🙂