Google

Goed nieuws uit Ghana


“Goedemorgen Sander, Enorm opgelucht het werkt super, zie onderstaande foto’s! Bedankt voor jouw ondersteuning gedurende het proces. Hartelijke groet, Andries (Ghana, Afrika).”

Andries Ghana 2 Andries Ghana 1 Andries Ghana 3 Andries Ghana 4

Dit bericht en deze foto’s kreeg ik 2 weken geleden in de mail. Andries heeft een vakantiehuis in Ghana en daar hebben ze maar een deel van de dag elektriciteit. De stuwdam gaat dan even aan en dan weer uit. Samen met Andries heb ik het plan uitgewerkt om door middel van een accu-acculader-omvormer installatie een overbrugging te maken: als de stuwdam werkt en elektriciteit genereert, dan gaat de acculader de accu’s opladen. Valt de stroom uit dan genereert de omvormer met de 12 volt accuspanning 230 volt. Je hebt dan dus altijd stroom! Hiervoor hebben we de Samlex PowerSine PSC 1600 geselecteerd, een prachtige alles-in-1-oplossing

Zo gezegd, zo gedaan. Vorig jaar werd de omvormer geïnstalleerd, en toen ging het mis… de ‘2e keuze’ installateur daar maakte een grote installatiefout met als gevolg dat de omvormer zeer zwaar defect raakte. Bij terugkomst in Nederland bleek dat hij de omvormer ook dacht zelfstandig te kunnen repareren met als gevolg dat het ding total loss was.

Maar Andries gaf niet op, en een maand geleden werd een nieuwe installatie naar Ghana gestuurd. Ditmaal met 3 maal 250Ah AGM accu’s (hij wilde ze daar toch niet kopen) en 4 zonnepanelen. De panelen zijn echt nodig omdat de ‘power outs’ daar inmiddels nog langer zijn geworden. Andries wil dus als het nodig is helemaal los van het elektriciteitsnet kunnen verblijven daar in Ghana.

Uiteindelijk is het allemaal gelukt. De installatie werkt geheel automatisch: werkt de stuwdam, dan worden de accu’s geladen. Is er zon en geen stuwdam dan worden ook de accu’s geladen. Valt de stuwdam weg, dan blijft alles via de accu’s en omvormer gewoon doordraaien.

 

, , , , , ,