Google

Accubewaking, bescherm uw accu optimaal


Een loodaccu (in de vorm van natte accu, gelaccu, AGM accu) moet, nadat hij is gebruikt, zo snel mogelijk weer vol worden geladen. Maar hoe weet je hoe vol/leeg een accu is. En kun je ook bijvoorbeeld voorkomen dat een accu teveel wordt ontladen? Ik ga op nader onderzoek uit. Voor het gemak ga ik trouwens uit van een 12 volt accu. Dit is de meest voorkomende spanning.
In het artikel vindt u ook artikellinkjes naar onze webshop www.mobilenergy.nl, waar u nadere productinformatie vindt en kunt bestellen. De apparatuur die wordt geschreven op deze pagina werkt overigens voor zowel 12 als 24 volt accu’s via auto-detectie.

Hoe weet je hoe ‘vol’ een accu is?

Een accu heeft 2 polen, een plus- en een minpool. De spanning van de accu meten doe je met een multimeter. Die heeft 2 aansluitingen, een rode kabel voor op de plus-pool en een zwarte voor op de min-pool. Het meten van de spanning doe je op een acccu in ‘rust’, dus waar geen stroom in- of uitgaat. Dus liefst even alle verbruikers uitzetten en minimaal 5 minuten wachten.

Multimeter

Multimeter

Als een loodaccu vol is dan is de spanning tussen de polen ongeveer 12,9 volt. Is een accu 50% vol dan is de spanning ongeveer 12,2 volt. Een (bijna) lege accu heeft een spanning van 11,6 volt. Een accu (in rust) met een spanning van 10 of 11 volt zit dus in de dikke rode gevarenzone!

Dit geldt voor iedere 12 volt loodaccu, onafhankelijk van de inhoud (Ah of amper-uren). Een dikke 220Ah accu met een spanning van 12,2 volt is dus ongeveer halfvol, en een 10Ah accu ook. uiteraard kan de 220Ah veel langer stroom leveren omdat zijn energie-inhoud veel groter is.

 

 

 

 

 

Er bestaat ook meetapparatuur die eenvoudiger te bedienen is en continu op de accu kan worden aangesloten. Bijvoorbeeld deze:

Eenvoudige accumeter

Eenvoudige accumeter

Bovenstaande meter geeft met 3 LED’s aan wat de status van de accu is. Groen = vol, rood = bijladen! De meter vertaalt de accuspanning dus naar eenvoudige visuele weergave. Meer info op onze accubewaker productpagina

Hoe weet je hoeveel energie een accu bevat, dus zijn restcapaciteit?

Als je precies wilt weten hoe lang je nog met een acculading kunt doen op ieder moment, dus ook met actieve verbruikers, dan volstaat spanningsmeting niet. Wat je dan nodig hebt is een accu capaciteitsmeter. Dit is een boekhouder die precies meet hoeveel stroom er in en uit een accu is gegaan na een bepaalde periode (meestal de periode nadat de accu helemaal is volgeladen).

E-xpert pro accu capaciteitsmeter

E-xpert pro accu capaciteitsmeter

De E-xpert pro meter wordt geleverd met een zogenaamde shuntweerstand. Deze (zeer kleine) weerstand wordt opgenomen in de plus-accukabel. Door de spanning over deze weerstand te meten, weet je op ieder moment hoeveel stroom er in en uit de accu loopt. Door deze bij te houden weet je uiteindelijk de netto capaciteit van de accu. De meter beschikt over nog veel meer foefjes, meer op onze E-xpert pro productpagina.

Accu actief bewaken en apparatuur uitschakelen

Waarschijnlijk kijkt u niet continu op uw accumeter. Het kan daarom wel eens gebruiken dat uw accu teveel wordt ontladen. Mijn richtlijn is altijd, houd de 50% grens aan. Daarna liefst weer bijladen. Af en toe meer ontladen mag, maar doe dit niet te vaak tenzij uw accu hier volgens de fabrikant goed tegen kan.

Er bestaat apparatuur die de accuspanning meet en de apparatuur onder een bepaalde ingestelde spanning van de accu automatisch afschakelt.

Accubewaker die actief afschakelt

Accubewaker die actief afschakelt

Bovenstaande Samlex BG100 Battery Guard kan apparatuur die maximaal 100 ampere vraagt (1200 watt bij 12 volt) actief monitoren en eventueel afschakelen. Er bestaan ook een 60 en 200 ampere variant. De BG100 wordt in de pluskabel van de accu opgenomen, en uiteraard ook met de minpool verbonden om de spanning te meten. In de BG100 zit een relais dat onder een drempelspanning wordt geactiveerd (geopend). Pas als de accu weer boven een bepaalde spanning is, dan sluit het relais weer.

Er zijn 10 drempelspanningen te programmeren in de Battery Guard, dus voor vrijwel iedere toepassing.