Google

Accu’s als 12 of 24 volt schakelen


Eigenlijk alle accu’s die je normaal tegenkomt zijn 12 volt (lood) accu’s. De een wat eenvoudiger (natte accu’s met klotsend zuur), de andere wat specialer (gel, AGM). Maar toch, vrijwel altijd 12 volt.

En toch kom je in heel wat toepassingen 24 volt gelijkstroom tegen. Bijvoorbeeld altijd op een vrachtwagen, ook vaak op boten en autonome zonnepaneel installaties.

24 volt: lagere stroom, eenvoudigere bekabeling

Het voordeel van 24 volt is dat (door de formule vermogen = stroom maal spanning) de stroom bij hetzelfde vermogen de helft is van een 12 volt installatie. Bij installaties die veel vermogen moeten afgeven wordt daarom vaak voor 24 volt of soms zelfs 48 volt (bijvoorbeeld in de telecommunicatie) gekozen.

En toch zie je eigenlijk nooit 24 volt accu’s. Maar wel dubbele 12 volt accu’s, in serie geschakeld:

12 volt accu's geschakeld als 24 volt accubank

12 volt accu’s geschakeld als 24 volt accubank

(met dank aan Centurion voor het plaatje).

We zien hier niet twee maar zelfs vier accu’s. De bovenste en de onderste accu’s zijn in serie geschakeld: kop (+) aan kont (-). Precies zoals twee AA batterijtjes in bijvoorbeeld een afstandsbediening. Deze serieschakeling zorgt ervoor dat de spanning van beide accu’s wordt opgeteld.

In bovenstaand plaatje zijn de twee serieschakelingen vervolgens parallel gezet. Hiermee behoud je de 24 volt, maar wordt de capaciteit nog eens verdubbeld (verviervoudigd ten opzichte van een enkele accu).

Iets om over te denken: wat wordt de Ah inhoud van de accubank? Stel we hebben 2 stuks 100Ah 12 volt accu. Die schakelen we eerst parallel. Dat wil zeggen, De plus en de min aan elkaar. Net zoals in onderstaand plaatje (hier zijn 4 accu’s parallel geschakeld).

12 volt accuschakeling, parallel

12 volt accuschakeling, parallel

2 accu’s van 100Ah parallel geschakeld geeft een accubank van 12, volt 200Ah. Maar als we ze in serie schakelen dan krijgen we een 24 volt 100Ah accubank. En geen 200Ah.

De energie-inhoud is Ah maal voltage. Dus de 12 volt bank heeft 12*200 = 2400 Wh (watt-uur) inhoud. De 24 volt bank heeft ook 24 * 100 = 2400 Wh energie-inhoud. Dus of je ze nu parallel schakelt of in serie, de energie-inhoud is hetzelfde. Alleen de Ah aanduiding wordt lager bij serieschakeling.

 

, , ,