Google

Archief voor maart 2011

Schakelen tussen netstroom en omvormerstroom

Op de site van Mobilenergy.nl staat een interessante uitleg over omschakelautomaten. Hiermee kunt u uw apparatuur automatisch laten schakelen tussen omvormer- en netstroom (ahem, wal- of paalstroom voor onze camper- en bootvrienden;)

Zo’n omschakelaar heeft één uitgang waarop u bijvoorbeeld een 230 volt stekkerblok monteert waarop u uw TV, radio etc. aansluit en heeft verder 2 ingangen. Op de ene ingang sluit u op de 230 volt uitgang van uw omvormer aan, op de andere de binnenkomende kabel voor netspanning. Valt nu de netspanning weg, dan schakelt het relais in de automaat terug naar omvormerspanning en vice versa. Bijschakelen van een acculader en voilà, u maakt zelfs uw eigen UPS (Uninterruptible Power Supply), die de accu bij aanwezigheid van netstroom weer oplaadt.

De uitleg op Mobilenergy gaat via een 4 minuten durende video. U kunt hem via deze link bekijken.

De UPS schakeling ziet er bijvoorbeeld zo uit:

Omvormer als UPS met omschakelautomaat en acculadet

, ,

Nog geen reacties

Omvormer beveiligen

Een omvormer levert potentieel gevaarlijke energie. Als u hem goed installeert is er echter weinig reden tot bezorgdheid. Waar moet u bij het installeren van een omvormer in ieder geval rekening mee houden?

Ohm’s wet

De ‘achterkant’ van een omvormer is het gedeelte waar de accukabel binnenkomt. Dit is een gelijkspanning van 12 of 24 volt. Dit is geen gevaarlijke spanning voor mensen: u kunt rustig een 12 volt accu aan beide polen vasthouden. Uw lichaamsweerstand zorgt ervoor dat er maar een heel kleine stroom gaat vloeien. De Wet van Ohm zegt dat spanning gedeeld door weerstand gelijk is aan de opgewekte stroom (U/R=I). Een kleine spanning zorgt dus voor een relatief lage stroom.
De ‘voorkant’ van de omvormer bevat het stopcontact met de 230 volt wisselspanning. Pak deze niet aan beide polen vast, de eerst zo vri Lees verder »

, , , , ,

Nog geen reacties