Google

Archief voor januari 2016

Accubewaking, bescherm uw accu optimaal

Een loodaccu (in de vorm van natte accu, gelaccu, AGM accu) moet, nadat hij is gebruikt, zo snel mogelijk weer vol worden geladen. Maar hoe weet je hoe vol/leeg een accu is. En kun je ook bijvoorbeeld voorkomen dat een accu teveel wordt ontladen? Ik ga op nader onderzoek uit. Voor het gemak ga ik trouwens uit van een 12 volt accu. Dit is de meest voorkomende spanning.
In het artikel vindt u ook artikellinkjes naar onze webshop www.mobilenergy.nl, waar u nadere productinformatie vindt en kunt bestellen. De apparatuur die wordt geschreven op deze pagina werkt overigens voor zowel 12 als 24 volt accu’s via auto-detectie.

Hoe weet je hoe ‘vol’ een accu is?

Een accu heeft 2 polen, een plus- en een minpool. De spanning van de accu meten doe je met een multimeter. Die heeft 2 aansluitingen, een rode kabel voor op de plus-pool en een zwarte voor op de min-pool. Het meten van de spanning doe je op een acccu in ‘rust’, dus waar geen stroom in- of uitgaat. Dus liefst even alle verbruikers uitzetten en minimaal 5 minuten wachten.

Multimeter

Multimeter

Als een loodaccu vol is dan is de spanning tussen de polen ongeveer 12,9 volt. Is een accu 50% vol dan is de spanning ongeveer 12,2 volt. Een (bijna) lege accu heeft een spanning van 11,6 volt. Een accu (in rust) met een spanning van 10 of 11 volt zit dus in de dikke rode gevarenzone!

Dit geldt voor iedere 12 volt loodaccu, onafhankelijk van de inhoud (Ah of amper-uren). Een dikke 220Ah accu met een spanning van 12,2 volt is dus ongeveer halfvol, en een 10Ah accu ook. uiteraard kan de 220Ah veel langer stroom leveren omdat zijn energie-inhoud veel groter is.

 

 

 

 

 

Er bestaat ook meetapparatuur die eenvoudiger te bedienen is en Lees verder »

Nog geen reacties